Planken - 30 days challenge

Det er skikkelig i vinden med 30 days challenge for tiden. Nå har trenden til og med sneket seg inn på jobb, der min avdelingsleder i dag utfordret hele miljøavdelingen til å bli med på 30 dagers plankeutfordring. Det å ta planken er jo også veldig populært - bare prøv å søk på "planke" på google. Det er ganske mange artikler og nettsider med treningstips og meninger om planken, før du finner noe som helst som har med treverk å gjøre, hehe. Uansett, denne utfordringen går ut på å ta planken hver dag i 30 dager etter skjema jeg har gjengitt nederst i dette innlegget.

Nå vet du sikkert allerede hva og hvordan du skal gjennomføre en planke, men jeg velger likevel å friske opp minnet ditt litt:

Planken er en statisk kroppsvektsøvelse for magemusklene og den dype ryggmusklaturen (kjernemuskulaturen). Planken kan utføres i  mange varianter og vanskelighetsgrader, og helt uten hjelpemidler. Du kan dermed gjøre denne hjemme eller på jobb eller hvor som helst. På grunn av den styrkende effekten øvelsen har på kjernemuskulaturen din kan den virke skadeforebyggende, samtidig som den forhindrer svai i ryggen på grunn av styrken du får i stabiliseringsmusklene i "korsettet" rundt mage/rygg (kilde finner du her, her og her).

Når du skal gjennomføre planken kan du, som nevnt, velge mellom ulike vanskelighetsgrader og varianter. Flere eksempler er vist i bildene under:

Den tradisjonelle planken:

Len deg på albuene og løft kroppen opp, og hold kroppen strak strak mens du ser ned i gulvet. Stram rumpe, bekkenbunn, mage og rygg - tenk deg at du suger navlen opp mot ryggsøylen. Merker du at ryggen slipper skal du ta en pause.

Det er viktig at du gjennomfører øvelsen riktig. Er du i tvil, se deg selv i et speil eller få en til å se på deg mens du gjennomfører øvelsen. Dette gjelder også de følgende variantene:

 

Er du ikke sterk nok til å gjøre plankevarianten du har valgt deg riktig, så gjør en lettere variant eller tren heller litt generell stryke før du prøver deg igjen. Dersom du har skade/slitasje i rygg, har rectus diastase etter fødsel eller lignende bør du ikke gjennomføre denne typen øvelser (kilde fra NHI).

Så, er du med? Jeg er!

30 dager fra og med mandag :)

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits